Bez sljedeće tranše MMF-a u budžetu FBiH nedostajat će 300 miliona KM

Bez autora
Mar 26 2013

Ukoliko do 31. marta ne bude usvojen predloženi novi federalni zakon o povoljnijem penzioniranju branilaca bit će ugrožena naredna tranša po stand-by aranžmanu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za budžet Federacije BiH, zaključak je sastanka čelnika Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH s delegacijom MMF-a s rezidentnim predstavnikom MMF-a u BiH Rubenom Atoyanom na čelu. Ovo su novinarima nakon sastanka potvrdili predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Fehim Škaljić i Rudo Vidović naglašavajući da je obavještavanje predstavnika Parlamenta o zaduženjima kod MMF-a ustaljena procedura. Ovaj zakon sveopći je imperativ, a on mora biti donesen unutar ustanovljene konstitucije ne ugrožavajući pri tome finansijsko stanje Zavoda za penziono i invalidsko osiguranje (PIO) Federacije BiH.

Bez sljedeće tranše MMF-a u budžetu FBiH nedostajat će 300 miliona KMUkoliko do 31. marta ne bude usvojen predloženi novi federalni zakon o povoljnijem penzioniranju branilaca bit će ugrožena naredna tranša po stand-by aranžmanu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za budžet Federacije BiH, zaključak je sastanka čelnika Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH s delegacijom MMF-a s rezidentnim predstavnikom MMF-a u BiH Rubenom Atoyanom na čelu.
 
Ovo su novinarima nakon sastanka potvrdili predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Fehim Škaljić i Rudo Vidović naglašavajući da je obavještavanje predstavnika Parlamenta o zaduženjima kod MMF-a ustaljena procedura.
 
Škaljić kaže da je ovaj zakon sveopći imperativ, a on mora biti donesen unutar ustanovljene konstitucije ne ugrožavajući pri tome finansijsko stanje Zavoda za penziono i invalidsko osiguranje (PIO) Federacije BiH.
 
Ovakvim zakonom neće doći u pitanje izmirenje obaveza prema MMF-u koje su ove godine najveće za finansiranje međunarodnog i vanjskog duga kako se za tu namjenu ne bi izdvajala sredstava iz budžeta čime bi se ugrozila ukupna budžetska stabilnost, prenio je portal Vijesti.ba.
 
Sjednica Predstavničkog doma zakazana je za 28. mart, ali Škaljić podsjeća da je pristiglo mnogo primjedbi i sugestija na ovakav zakon koji je na dnevnom redu po hitnom postupku, što znači da će se moći amandmanski djelovati na njegov tekst.
 
Iako je Vlada prvobitno zatražila razmatranje budućeg zakona po skraćenom postupku, iz oba doma Parlamenta zatraženo je da zakon ne bude razmatran po skraćenoj proceduri  što bi značilo da se na njega može djelovati samo do osam dana prije zakazane sjednice. Zato je zatraženo da se zakon razmatra po hitnoj proceduri, što je Vlada i prihvatila.
 
- Sadašnja finansijska pozicija Bosne i Hercegovine koja je proizažla zbog ponašanja iz prethodnog perioda nalazi se u takvoj poziciji da nam je aranžman s MMF-om jednostavno neophodan - zaključio je Škaljić.
 
Odgovarajući na novinarsko pitanje šta će biti s budžetom Federacije BiH ukoliko izostane MMF-ova tranša, Škaljić kaže da to pitanje treba biti upućeno premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću koji je u prvom tromjesečju ove godine trebao predložiti i rebalans budžeta što je zaključeno prilikom usvajanja budžeta.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Rudo Vidović jasno je kazao da će ukoliko se ne nastavi sporazum s MMF-om budžetu Federacije nedostajati više od 300 miliona KM, što će značiti "potpuni finansijski kolaps Federacije BiH".

Sjednica Doma naroda još nije zakazana jer, kako kaže Vidović, Vlada je kasnila s prijedlogom ovog zakona, a i dodaje da je iz stava Vlade vidljivo da ovaj zakon nije dobro pripremljen.
 
- U proteklih mjesec dana dobili smo treću varijantu zakona što ukazuje na neozbiljnost u pripremi zakona, a iz javnih rasprava je vidljivo da postoji niz primjedbi na zakon zbog čega sam i zabrinut za njegovu sudbinu na koji je pristiglo mnogo primjedbi iz relevantnih institucija, ali i boračkih udruženja - poručuje Vidović.
 
Poslanik u Predstavničkom domu Federacije BiH Ibrahim Nadarević iz poslaničkog kluba Stranke demokratske akcije (SDA) kaže da je ovakav zakon samo djelomično zadovoljavanje uvjeta MMF-a.
 
Izrazio je uvjerenje da je moguće napraviti zakon koji će biti prihvatljiv za MMF i sve ostale njegove korisnike, ali ovako predložen zakon nije dobar te je dodao da nijedna zemlja u svijetu nije u završnoj fazi dogovaranja s MMF-om ostala bez tranše.
 
- U zakonu nema ni broja mogućih korisnika po ovom zakonu, ali ni cifre koliko će to koštati, ovo je sve samo priča o tome kako će svi biti tretirani jednako i zadovoljit će se uvjeti MMF-a što ovaj zakon ne nudi - kazao je Nadarević.
 
Niko od predstavnika MMF-a koji su bili na današnjem sastanku u Parlamentu FBiH nije htio novinarima reći svoj stav o ovom pitanju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik